maandag 9 januari 2012

Verslag Presentatie 'Pictures'

De voorlaatste presentatie ging over sociale media tools die de integratie van 'pictures' mogelijk maken. De tools die tijdens deze presentatie aan bod kwamen waren flickr, facebook, picasa, minus.


Ik ben er zeker van dat iedereen ooit wel al eens foto's heeft geüploadt en bewerkt door gebruik te maken van sociale media op het net. Flickr en Picasa vormen doorgaans de klassiekers op het net, maar sinds de introductie van Facebook doen er zich heel wat andere trends voor op het net. Zo hechten mensen meer waarde aan het al dan niet kunnen 'taggen' van foto's, het toevoegen van een locatie en niet te vergeten het reageren op die foto's. 

De integratie van foto's is één van de hoofdredenen waarom sociale media bestaat. Het maakt het mogelijk om allerlei kiekjes te delen met je vrienden en de hele wereld zonder fotoboeken rond te zeulen of ellenlange downloadprocedures uit te voeren. 

Minus is relatief minder bekend, maar dat komt voornamelijk door het feit dat deze service nog niet zo lang bestaat als de eerder vermelde drie. 

dinsdag 3 januari 2012

Presentatie Bookmarks

Wanneer we het hebben over 'bookmarks' gaat er bij de doorsnee computergebruik wellicht niet meteen een belletje rinkelen. Toch is het een sociale mediatool die de laatste paar jaren een enorme opflakkering kende. Het logische concept achter deze zogenaamde bookmarks, is dat ze als een soort digitale bladwijzer functioneren om je tijd te besparen bij het lezen van je favoriete blogs en online columns.

De bookmark tools die in de presentatie aan bod kwamen waren Delicious.com, stumbleupon, google bookmarks en Digg. Van deze vier bookmarks, is google bookmarks mij het best bijgebleven, omdat deze, net zoals de meeste google-appiclaties al betrekkelijk goed ingeburgerd zit in het moderne internetgebeuren en het dus weinig moeite of installatie vraagt om het in gebruik te nemen. In principe verschillen de vier niet zo veel van elkaar, wat logisch is aangezien ze allemaal éénzelfde functie trachten aan te bieden.

Persoonlijk vind ik deze 'bookmarks' erg handig in gebruik en zeer intuïtief. Als je er bij stilstaat is het eigenlijk niet weg te denken uit ons moderne leven. Op het internet komen we in contact met zoveel nutteloze informatie en reclame dat we door de bomen het bos niet meer zien.